Diferente intre biserica ortodoxa si cea catolica

Diferente intre biserica ortodoxa si cea catolica

1. filioque: Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin fiul. (Ioan)2. suprematia papala: Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant! Mai mare decat toti patriarhii! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru!

3. infaibilitatea papala: Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el ceea ce iarasi este o dogma noua respinsa de Biserica Oortodoxa.

4. purgatoriul: Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in Rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.

5. azimile: Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii.

6. imaculata conceptie: Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.

7. substantialitatea: La sfintirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice: Luati mancati… si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.

8. celibatul preotilor: Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor ecumenice care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie.

9. indulgente papale: Alta ratacire. Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricate pacate te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune.

10. mirungerea: Catolicii nu miruiesc copii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.

11. liturghia: Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.

Fragment din „Ne vorbeste parintele Cleopa”, vol.3, p.65, ed. Episcopiei Romanului, 1996

Reclame

2 Comments »

 1. 1

  As avea doar cateva cuvinte de remarcat la cele spuse mai sus.
  Daca Maica Domnului a fost aleasa de Dumnezeu ca Mama a lui Isus si daca a fost conceputa natural sau prin Sfantul Duh acest lucru numai cel ce a creat-o stie Dumnezeu ca ceea ce au relatat apostoli au fost traduse toate dupa mintea umana nu cea Dumnezeiasca.
  Daca ar fi sa ne uitam dupa Biblie ce a invatat Isus pe Apostoli sa se iubeasca unul pe altul sa se sprijine nu sa se critice unul pe altul.
  Sunteti precum evrei si farizeii care spun ca noi asa facem iar ei acolo gresesc.
  Isus l-a lasat pe Petru ca urmasul sau si ceilalti apostoli trebuia sa asculte de el dar mintea noastra umana si agera ne-a razvratit impotriva lui Petru si irmasului sau.
  Si daca cele scrise de sus sunt relatate de un Preot atunci ce mai pot astepta de la un om de rand sa iubeasca pe fratele sau cind cei ce ar trebui sa ne invete sa ne iubim, ne intorc unul impotriva la altul.
  Si dupa cum ne invata sfanta Biserica sa nu punem intrebare de ce si cum se intampla lucrurile Dumnezeiesti, atunci intreb si eu la randul meu ca un crestin care ar dorii ca toate religiile sa se uneasca si sa se iubeasca si sa nu se gandeasca conducatorii bisericilor, la bani si la functii.Atunci s-ar unii bisericile sub un conducator si ar asculta doar de el si eu cred ca „PAPA” este urmasul lui Petru lasat de Isus si nu ar trebui tocmai conducatorii bisericilor sa faca ceea ce faceti d-voastra.
  Eu zic ca sa va fie rusine, ceea ce a invatat Isus pe Apostoli stim din scierile lor a evanghelistilor si noi oamenii cu mintile noastre ascutite trebuie mereu sa aratam ca suntem mai destepti ca ceilalti, asta nu vine oare de la „Diavol”.
  Isus a invatat pe apostoli si pe toti cei ce il ascultau sa se iubeasca si a mai spus ceva care ar trebui sa dea de gandit la toti cei ce incearca doar sa critice ca sa se afirme, a spus asa”De nu veti fi ca Pruncii nu veti intra in imparatia Tatalui meu”.
  Lasati la o parte cine este mai tare sau cine greseste mai tare, si preotii ortodocsi fac prostii ca si cei catolici, am cunoscut eu un preot ortodox care este casatorit are copii si umbla dupa toate fustele si isi abuzeaza copii si sotia…………………..
  Asa ca va rog in fiecare padure exista uscatura asa ca va rog frumos incercati sa faceti bine daca puteti ca Diavolul asta vrea dezbinare si discordie, Dumnezeu vrea liniste pace si armonie intre popoare.
  Ne uitam cine are mai multa putere, mai multi bani, mai multa autoritate, in loc sa ne uitam la ceea ce suntem datori a ne uita la unire si iubire.
  Il taiati pe Isus in bucati si il crucificati fiecare in parte, nu aveti nici demnitatea unui preot si nici harul.
  Ar trebui sa mergeti sa faceti altceva daca tot urmati calea Diavolului sa razvratiti oamenii uni impotriva la altii, ca Farizeii si Vamesii.
  Bateti in piept „cine mi-s eu Doamne, eu fac asa dau zaciuiala asa si nu sunt ca Samariteanul acela care nu da nimic”
  Va intreb cine sa mintuit Farizeul, Vamesul or Samariteanul cel milostiv?
  Intoarceti-va cat mai este timp, nu dati frau liber ispitelor si publicati astfel de articole care par foarte urate unui om de rand ca uite Popi se cearta intre ei pentru putere si avere, atunci cine ii va ajuta pe cei ce sunt rataciti si au nevoie de un sfat bun, nu conteaza la ce biserica si religie esti ar trebui sa conteze iubirea si pacea dintre noi si toti sa ii slujim lui Dumnezeu care a jertfit pe unicul sau Fiu ca sa ne salveze de pacatul stramosesc iar noi ca multumire judecam ce este ce exista „Iad,Rai, Purgator” Ca exista sau nu purgator a venit vreun mort si a relatat ca exista sau nu?
  Va pierdeti timpul pretios in care ar trebui sa convertiti un pacatos cu astfel de lucruri care sunt nu de datoria noastra sa o facem Dumnezeu este judecatorul nostru si el ne va condamna pe toti dupa faptele sale noi ar trebui sa facem ceea ce a facut Isus sa ii fim ucenici.
  Multumesc si daca v-am jicnit va rog sa ma iertati dar Dumnezeu vrea sa ne unim cu totii si noi facem tot posibilul sa ne despartim, sa facem contrar vointei Sale Divine, De ce?
  Uniti oameni, invatati ca indiferent de esti catolic, ortodox, evanghelist sau alta religie care crede si vesteste sfanta biblie suntem toti fratii toti vom fi judecati la fel pentru faptele care le-am savarsit.
  Haideti oameni buni sa il iubim cu totii pe Dumnezeu si sa invatam toti aceasi invatatura ca exista doar un Dumnezeu de ce il ciopartim?
  Fie ca aceasta Inviere a lui Isus din 2011 sa ne faca mai buni si sa ne acceptam unii pe alti si sa incercam sa facem ceea ce ne invata Biblia si toti profetii si apostolii din toate timpurile.

  • 2

   RASPUND dar sa ma gindesc bine sa nu spun si eu ca Papa este urmasul sfintului apostol Petru,.ca Hristos a lasat 12 apostoli cu sf.Pavel care mai tirziu il inlocuieste cu brio pe Iuda .care stiti cu totii ce sa intimplat cu el.EI ce ne faceam daca aveam 12 Papi eram demult pe fundu iadului asa ca multumim lui Dumnezeu ca avem decit unu si avem speranta .SI mai stim ca ingerul Gavril a dat de veste cam in acelasi timp parintilor Ioachim si Ana ca sa zamislit adica a ramas insarcinata pe 9 dec.si a nascut pe 8 septembrie exact la 9 luni nu din Duhul sfint.SI apoi nu sintem noi nici mai destepti si de drept sa-i criticam pe cei care au ales cele 11 puncte de mai sus ele au fost cred rezultatul unui sinod ecumenic care nea reprezentat preoti si episcopi care toata viata si-au dedicato cartii ortodoxe si nu au cazut de acord la aceste puncte avem multe alte puncte in comun cu fratii nostri catolici .,Si inca o problema care vreau so spun dupa experienta mea ca am trecut prin multe in viata noi crestinii avem dat la sf. botez un inger bun si unul rau dar pe parcursul vietii dupa credinta vin sa te ispiteasca mai multi diavoli de ce esti mai credincios de ce ai ispite mai multe cititi cartea Razboiul nevazut al crestinilor cu diavolii asa ca preotii de care vorbiti au mai multe ispite ca noi trebuie sa ne rugam pentru ei ca si ei se roaga pentru noi ,. pentru mine preotul sau episcopul este slujitorul domnului indiferent ce face eu il respect si il vad ca pe unul dintre fratii mei chiar daca unii dintre ei au luat daruri de inbogatire sau altele mai grave vam spus au mai multi diavoli care-i ispitesc mie mila de ei si trebuie sa ne rugam pentru ei .-.INCONTINUARIE


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: